Een man heeft zaterdag een conducteur van de NS mishandeld omdat hij een boete voor zwartrijden kreeg. Dat gebeurde in Helmond.

De conducteur heeft een station verder, in Eindhoven, aangifte gedaan bij de politie. Hij werd geschopt, bespuugd en uitgescholden. De zwartrijder, een 28-jarige man uit Groenlo, is aangehouden heeft de politie laten weten.

De conducteur heeft geen ernstig letsel opgelopen. “Maar hij is wel heel erg geschrokken”, aldus een woordvoerster van de NS zondag.

Zondag werd een conducteur in een trein uit Antwerpen met de dood bedreigd door een 35-jarige Rotterdammer die zonder kaartje reisde. De conducteur liet de zaak niet verder escaleren en nam afstand. Op station Roosendaal stond veiligheidspersoneel van NS de binnenkomende trein op te wachten. Zij droegen de agressieve zwartrijder over aan de gewaarschuwde politie, die hem arresteerde.

Afgelopen vrijdag werd ook een conducteur van de NS mishandeld. De 44-jarige Amsterdamse conductrice werd in de nacht van donderdag op vrijdag aangevallen in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. Ze liep diverse breuken in haar gezicht op en is geopereerd.

Protesten tegen geweld op het spoor

Voor veel medewerkers van de spoorwegen is de maat vol na al het geweld. Een kleine groep NS'ers hield vrijdagmiddag een protestactie bij Hoofddorp. Ze verwachten binnen twee weken een duidelijk signaal vanuit de politiek.

Treinmachinisten willen maandagochtend om 09.00 uur gaan toeteren uit protest. Het gaat om een spontane oproep van machinisten tot deze actie, waarop op sociale media al veelvuldig is gereageerd, aldus bestuurder Wim Eilert van de VVMC, de vakbond voor rijdend personeel. De bond ondersteunt de actie, evenals de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Hoe lang de tyfoon (de claxon van een trein) precies in werking wordt gesteld, is niet bekend. "Maar dat zou een minuut kunnen zijn", aldus Eilert.

"Het geweld moet stoppen. Wij hopen dat deze spontane actie helpt om het signaal dat wij vrijdag met personeel en bonden samen hebben afgegeven extra kracht bij te zetten. Het getoeter moet in Den Haag te horen zijn", liet een NS-woordvoerder weten.

Overleg met politiek

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur wil een afspraak van begin april met de top van de NS, ProRail en vakbonden vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te praten. Daar zullen ook de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bij zijn. “Blijf met je poten van NS-personeel af”, zei ze vrijdag.

De NS doet een dringend beroep op de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen om over de brug te komen met onder meer extra politie, meer cameratoezicht en meer maatregelen tegen zwervers op stations.

Wat FNV Bondgenoten betreft, keert de spoorwegpolitie terug. Ook wil de bond dat de toegangspoorten op de stations dichtgaan.

De PVV heeft Mansveld om opheldering gevraagd en een debat aangevraagd. “We eisen dat die maatregelen er nu eindelijk komen, en wel zo snel mogelijk”, aldus PVV-Tweede Kamerlid Barry Madlener.